Jaah, eindelijk is het dan zover! Het trainingsaanbod voor de Landelijke Scoutiviteit is bekend! Met twee dagen lang minstens vijftien toffe trainingen zit er voor iedereen wel een gave uitdaging tussen.
Heb je jouw favoriete training(en) gevonden? Schrijf je dan in via SOL. Voor de trainingen geldt VOL = VOL!
Zaterdag 15 september
Training 1 - F@ck Coaching, Leve autoritair leiderschap
Coaching is hot, het lijk vaak wel of alles kan worden opgelost met coaching. Zet jij hier je vraagtekens bij, wil jij eens weten wat voor andere leiderschap methodes er zijn en wanneer je die typisch toepast dan is dit een goede training voor jou. We gaan actief en interactief aan het werk met leiderschap stijlen. Aan het einde van deze training heb je inzicht gekregen in welke leiderschap stijlen er zijn en wanneer je die typisch toepast.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders
Training 2 - Verander de Wereld, begin bij een ander
Waarom is het toch zo lastig om de rest mee te krijgen als je iets wilt veranderen? Heb je een goed idee, maar blijft toch alles bij het oude? Helaas blijkt keer op keer dat iets veranderen heel lastig is en vaak ook niet lukt. In deze actieve training gaan we aan de slag met verandermanagement, hoe reageren mensen typisch op verandering, wat voor stappen zijn er, hoe maak je de kans op succes zo groot mogelijk? Hopelijk helpt deze training jou om de volgende verandering succesvol af te ronden.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders, bestuurders
Training 3 - Rot op, Ik heb gelijk!
Scouting is leuk maar ook bij Scouting loop helaas je tegen conflicten aan. Hoe kom je hier ook weer uit, maar ook wanneer kom je er zeker niet meer uit … Tijdens deze training gaan we aan het werk met conflicthantering stijlen en de verschillende fases van een conflict. Aan het einde van de training weet je meer over je eigen je eigen conflicthantering stijl en kun je de fasen van een conflict herkennen.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, groepsbegeleiders
Training 4 - Leidinggeven, overtuigen en beïnvloeden, hoe krijg je het voor elkaar
Weet jij wanneer je het beste kunt werken via overtuigen, wanneer via beïnvloeden of wanneer je moet kiezen voor leidinggeven? Hoe krijg je die ander zover dat hij of zij doet wat nodig is? Allemaal hebben we wel eens ervaren dat je een verkeerde strategie koos en dat het niet lukte om dat te bereiken wat je wilde. Breidt je assortiment van mogelijkheden uit en ga eens lekker aan de slag met andere beïnvloedingsmogelijkheden en vergroot je kans op succes!
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders, bestuurders
Training 5 - Probleemgedrag, wat kan ik doen
Je weet het niet meer, je hebt alles geprobeerd, je loopt vast… Dat ene jeugdlid met die "handleiding" in het Chinees! Deze training is voor iedere leiding die een verhaal heeft over zo'n jeugdlid. In de training proberen we ieders casus helder te krijgen en gaan we elkaar helpen nieuwe handvatten aan te reiken. Daarnaast geven we extra informatie met betrekking tot een aantal stoornissen die vaak voorkomen of waarvan we gedragskenmerken vaak zien. Om ook hier weer extra handvatten te vinden.
Doelgroep: direct leidinggevenden, groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders
Training 6 - Volg je pad
Volg je pad! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Is dit mijn pad (waarom)? Als je op pad wil (wat), is er ook nog de vraag welke route te nemen (hoe). In deze training ga je op een praktische manier aan de slag met jezelf en anderen. Een zoektocht naar je mogelijkheden en hindernissen. Waar word je blij van en hoe gebruik je tegenslagen om er uiteindelijk –nog- beter van te worden. Of de training je iets gaat opleveren hangt mede af van de mate waarin je eerlijk naar jezelf durft te kijken en open staat voor tips en complimenten van anderen. Heb jij dat lef en wil je jezelf en anderen inspireren, geef je dan op voor deze zoektocht… Als methodes gebruiken we o.a. de Golden Circle, Atlas van de belevingswereld, NLP technieken en non-verbale intervisie.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders, bestuurders
Training 7 - Flying high
Hoe integreer je alles wat lucht- en ruimtevaart te bieden heeft op een uitdagende manier in het programma. Een praktische training waarbij je een luchtruim aan programma ideeën mee naar huis neemt.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts
Training 8 - Diversiteit, Ja natuurlijk!
Scouting is er voor iedereen: jong, oud. Het klinkt aardig, maar is dat ook zo?
Wat is het “gezicht” van jouw groep: Jongens, meisjes, jongeren of ook ouderen, maatschappelijke of culturele achtergrond, opleiding, beroep van de ouders? Voor wie is dat aantrekkelijk en waarom lukt het maar niet om anderen te boeien en te binden? Durf je mindset uit te dagen in de training over diversiteit en ontdek hoe je diversiteit kunt inzetten om Scouting leuker, mooier en kleurrijker te maken en te laten groeien.
Doelgroep: direct leidinggevenden
Training 9 - De boom in = VOL
Tijdens deze training leer je een breed scala van technieken te gebruiken om met kabels en touwen een spel of activiteit naar een avontuurlijk niveau te brengen, zowel figuurlijk als letterlijk. Elementen als veiligheid, materiaalkeuze en spelintegratie komen ruimschoots aan bod.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, bestuursleden
Training 10 - Teamprocessen
Hoe bouw je een 'ideaal' team, en als je dat dan hebt, hoe hou je dat zo? Je rol binnen een team is belangrijk, altijd! Maar hoe pas je jouw kwaliteiten optimaal toe, waarbij ook de kwaliteiten van je teamgenoten kunnen floreren? Deze training geeft je inzicht en praktische handvatten daarvoor.
Geschikt voor alle direct leidinggevende en bestuurders.
Training 11 - Snij- en hak gereedschap scheerscherp
Zoals alom bekend werken scherpe messen en bijlen veel fijner. Maar wat vele niet beseffen is dat scherpe gereedschappen veiliger zijn dan botte exemplaren. Daarom is het ook van groot belang om je gereedschap scherp te houden. Je leert in deze training hoe je je eigen mes en/of bijl of ander snijgereedschap scherp kunt maken, zodanig scherp dat je papier kan doorsnijden of jezelf kan scheren bij wijze van spreken. We gaan aan de slag met vijlen, slijpen met slijpstenen en tenslotte het stroppen. Je leert stap voor stap je eigen gereedschap scherp te maken. Je leert over snijhoeken, het verschil tussen carbon en RVS staal en niet onbelangrijk onderhoud van je slijpmateriaal.
Neem bij deelname van deze training daarom ook een of twee gereedschappen mee die je onder handen wil nemen. Heb je zelf al slijpmateriaal neem deze dan ook vooral mee.
Training 12 - Van boomstam tot aanmaakhout
In deze training leer je met name de veilige technieken om brandhout voor te bereiden en klein te maken. Je leert de technieken om een boomstam te splijten in delen zodat deze beter te zagen is. Bij het zagen leer je een veilige zaagtechniek. Na het zagen in delen kan het hout in kleinere brandbare delen gehakt worden. Hiervoor zijn ook verschillende veilige bijltechnieken van zittend op de knieën tot staand slaan. Ook wordt aandacht geschonken aan het veilig kleiner hakken van wat kleiner hout zoals dunnere stukjes of dunner rondhout. De laatste fase voor het maken van aanmaakhout leren we veilige technieken om met het vast mes te werken. Onderwijl wordt uitleg gegeven over de materialen en wat waar voor meer of juist minder geschikt is.
Breng daarom ook vooral ook je eigen materiaal/gereedschap mee, denk daarbij aan vast mes, bijlen, wiggen of ander kloofmateriaal.
Training 13 - Instructeur, en dan?
Sinds enige tijd kent Scouting Academy de instructeur: de expert op een praktisch technisch vakgebied die zijn/haar kennis en vaardigheden overdraagt vanuit regionaal of landelijk niveau op leiding en staf om hun te ondersteunen in het doorgeven van deze kennis aan jeugdleden. Instructeurs kunnen vele vakgebieden hebben en inmiddels zijn er de eerste kwalificaties ontwikkeld voor ‘vuur’, ‘hakken, zagen, snijden’, ‘primitief koken’ en ‘oriënteren’. Naast de inhoudelijke kennis die een instructeur moet kennen, zijn er ook didactische vaardigheden die hem/haar kunnen helpen in het overdragen van de technieken en vaardigheden. Beide onderdelen, didactiek en inhoud, zijn onderdeel van de kwalificatie tot instructeur.
Dagdeel Trainingen spel
De volgende trainingen van spel worden per dagdeel gegeven. Staat er een “A” achter het nummer van de training, dan wordt deze training in de ochtend gegeven. Staat er een “B” achter het nummer, dan vindt de training in de middag plaats. Door deze keuzes leveren we maatwerk. Jij kunt kiezen wat het beste past bij jouw interesses en (scouting)leven. Omdat het de bedoeling is dat je een dagvullend trainingsprogramma hebt MOET je altijd een A en B training kiezen.
Zaterdagochtend
Training 14A - Prikkels, prikkels, prikkels! Autisme en ADHD tijdens het scoutingspel = VOL
In deze interactieve training bespreken én ervaren we de kenmerken van autisme en ADHD. Laat je inspireren om deze jeugdleden uit te dagen, uit te laten blinken en hun kwaliteiten te gebruiken! Tips en trucs voor deze bijzondere kinderen tijdens het scoutingspel.
Doelgroep: direct leidinggevenden, groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders
Training 15A - De beste Scouts werken in ploegen
Wanneer scouts lekker samenwerken, lijkt alles zijn gangetje te gaan. Ze leren verantwoordelijk te zijn, sturen elkaar aan en zijn op tijd klaar. Hierdoor kan de staf de tijd gebruiken voor de dingen waar het écht om draait. Leer tijdens de training hoe je scouts werken en ga aan de slag met het ploeglogboek.
Doelgroep: scoutsleiding
Training 16A - Meer uitdagingen in het explorer-programma
Til je explorers naar een hoger niveau. Daag ze uit en je zal merken dat ze elkaar opstoken en verder eindigen dan ze zelf hadden verwacht. Tijdens deze training kom je er achter wat je allemaal kunt doen om dé ideale setting te bereiken.
Doelgroep: explorerbegeleiding
Zaterdagmiddag
Training 14B - Welpen uitdagen met welpen-eigen dingen
Ondanks hun kleine hoogte en hoge stemmen, kunnen welpen fantastisch uitgedaagd worden. Juist met dié dingen die op hun leeftijd boeiend zijn zonder af te doen aan het thema van de jungle. Kom in deze training erachter wat welpen kunnen aan welke uitdaging ze écht behoefte hebben én wat jij kunt doen om dat te bieden.
Doelgroep: welpenleiding
Training 15B - De overgang van scouts naar explorers = VOL
Bij sommige groepen een echte cultuurshock; van braaf spellen spelen bij de scouts naar ineens een spel vanaf nul maken bij de explorers. Hoe geef je op een leuke en zinvolle manier invulling aan deze overgang? Maak kennis met het buzzwoord Jeugdparticipatie en laat beide speltakken hiervan profiteren.
Doelgroep: scoutsleiding, explorerbegeleiding, groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders, bestuurders
Training 16B - Programmeren: Balanceren, inspireren, variëren en meer programmeren = VOL
Na een avond met je team heb je een programma gemaakt… maar het mist iets. Een stukje evenwicht, een beetje inspiratie, iets nieuws… Bij deze training krijg je aantal ‘tools’ aangereikt om meer uit je programma te halen en daar zelf mee aan de slag te gaan. We gaan aan de slag met activiteitengebieden, brainstormen, bronnen van inspiratie, toeval en nog meer. Als je weer thuis bent dan kun je samen met je team hier mee aan de slag en met je leden een leuk programma draaien.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts
Zondag 16 september
Training 1 - Verander de Wereld, begin bij een ander
Waarom is het toch zo lastig om de rest mee te krijgen als je iets wilt veranderen? Heb je een goed idee, maar blijft toch alles bij het oude? Helaas blijkt keer op keer dat iets veranderen heel lastig is en vaak ook niet lukt. In deze actieve training gaan we aan de slag met verandermanagement, hoe reageren mensen typisch op verandering, wat voor stappen zijn er, hoe maak je de kans op succes zo groot mogelijk? Hopelijk helpt deze training jou om de volgende verandering succesvol af te ronden.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders, bestuurders
Training 2 - Rot op, Ik heb gelijk!
Scouting is leuk maar ook bij Scouting loop helaas je tegen conflicten aan. Hoe kom je hier ook weer uit, maar ook wanneer kom je er zeker niet meer uit … Tijdens deze training gaan we aan het werk met conflicthantering stijlen en de verschillende fases van een conflict. Aan het einde van de training weet je meer over je eigen je eigen conflicthantering stijl en kun je de fasen van een conflict herkennen.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, groepsbegeleiders
Training 3 - Leidinggeven, overtuigen en beïnvloeden, hoe krijg je het voor elkaar = VOL
Weet jij wanneer je het beste kunt werken via overtuigen, wanneer via beïnvloeden of wanneer je moet kiezen voor leidinggeven? Hoe krijg je die ander zover dat hij of zij doet wat nodig is? Allemaal hebben we wel eens ervaren dat je een verkeerde strategie koos en dat het niet lukte om dat te bereiken wat je wilde. Breidt je assortiment van mogelijkheden uit en ga eens lekker aan de slag met andere beïnvloedingsmogelijkheden en vergroot je kans op succes!
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders, bestuurders
Training 4 - Volg je pad
Volg je pad! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Is dit mijn pad (waarom)? Als je op pad wil (wat), is er ook nog de vraag welke route te nemen (hoe). In deze training ga je op een praktische manier aan de slag met jezelf en anderen. Een zoektocht naar je mogelijkheden en hindernissen. Waar word je blij van en hoe gebruik je tegenslagen om er uiteindelijk –nog- beter van te worden. Of de training je iets gaat opleveren hangt mede af van de mate waarin je eerlijk naar jezelf durft te kijken en open staat voor tips en complimenten van anderen. Heb jij dat lef en wil je jezelf en anderen inspireren, geef je dan op voor deze zoektocht… Als methodes gebruiken we o.a. de Golden Circle, Atlas van de belevingswereld, NLP technieken en non-verbale intervisie.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders, bestuurders
Training 5 - Flying high
Hoe integreer je alles wat lucht- en ruimtevaart te bieden heeft op een uitdagende manier in het programma. Een praktische training waarbij je een luchtruim aan programma ideeën mee naar huis neemt.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts
Training 6 - Diversiteit, Ja natuurlijk!
Scouting is er voor iedereen: jong, oud. Het klinkt aardig, maar is dat ook zo?
Wat is het “gezicht” van jouw groep: Jongens, meisjes, jongeren of ook ouderen, maatschappelijke of culturele achtergrond, opleiding, beroep van de ouders? Voor wie is dat aantrekkelijk en waarom lukt het maar niet om anderen te boeien en te binden? Durf je mindset uit te dagen in de training over diversiteit en ontdek hoe je diversiteit kunt inzetten om Scouting leuker, mooier en kleurrijker te maken en te laten groeien.
Doelgroep: direct leidinggevende
Training 7 - Spelkwaliteit
Vanuit het lopende project Spelkwaliteit kun je tijdens deze editie van Scoutiviteit als praktijkbegeleider je helemaal onder laten dompelen in deze ondersteunende methodiek. Hoe leuk is het dat je je als praktijkbegeleider dicht bij je speltakken kunt plaatsen d.m.v. spel.
Doelgroep: praktijkbegeleiders
Training 8 - De boom in = VOL
Tijdens deze training leer je een breed scala van technieken te gebruiken om met kabels en touwen een spel of activiteit naar een avontuurlijk niveau te brengen, zowel figuurlijk als letterlijk. Elementen als veiligheid, materiaalkeuze en spelintegratie komen ruimschoots aan bod.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, bestuursleden
Training 9 - Teamprocessen
Hoe bouw je een 'ideaal' team, en als je dat dan hebt, hoe hou je dat zo? Je rol binnen een team is belangrijk, altijd! Maar hoe pas je jouw kwaliteiten optimaal toe, waarbij ook de kwaliteiten van je teamgenoten kunnen floreren? Deze training geeft je inzicht en praktische handvatten daarvoor.
Doelgroep: direct leidinggevende en bestuurders
Training 10 - Snij- en hak gereedschap scheerscherp
Zoals alom bekend werken scherpe messen en bijlen veel fijner. Maar wat vele niet beseffen is dat scherpe gereedschappen veiliger zijn dan botte exemplaren. Daarom is het ook van groot belang om je gereedschap scherp te houden. Je leert in deze training hoe je je eigen mes en/of bijl of ander snijgereedschap scherp kunt maken, zodanig scherp dat je papier kan doorsnijden of jezelf kan scheren bij wijze van spreken. We gaan aan de slag met vijlen, slijpen met slijpstenen en tenslotte het stroppen. Je leert stap voor stap je eigen gereedschap scherp te maken. Je leert over snijhoeken, het verschil tussen carbon en RVS staal en niet onbelangrijk onderhoud van je slijpmateriaal.
Neem bij deelname van deze training daarom ook een of twee gereedschappen mee die je onder handen wil nemen. Heb je zelf al slijpmateriaal neem deze dan ook vooral mee.
Training 11 - Van boomstam tot aanmaakhout
In deze training leer je met name de veilige technieken om brandhout voor te bereiden en klein te maken. Je leert de technieken om een boomstam te splijten in delen zodat deze beter te zagen is. Bij het zagen leer je een veilige zaagtechniek. Na het zagen in delen kan het hout in kleinere brandbare delen gehakt worden. Hiervoor zijn ook verschillende veilige bijltechnieken van zittend op de knieën tot staand slaan. Ook wordt aandacht geschonken aan het veilig kleiner hakken van wat kleiner hout zoals dunnere stukjes of dunner rondhout. De laatste fase voor het maken van aanmaakhout leren we veilige technieken om met het vast mes te werken. Onderwijl wordt uitleg gegeven over de materialen en wat waar voor meer of juist minder geschikt is.
Breng daarom ook vooral ook je eigen materiaal/gereedschap mee, denk daarbij aan vast mes, bijlen, wiggen of ander kloofmateriaal.
Training 12 - Laat je grote activiteit bloeien
Je organiseert een leuke landelijke of regionale activiteit en bent best tevreden, maar zijn de jeugdleden dat ook? In deze training geven we je een aantal praktische handvatten om je activiteit nog leuker, uitdagender en boeiender te maken. Zodat de jeugddeelnemers met een echt wow-gevoel naar huis gaan en nu al zin hebben in de volgende keer.
Doelgroep: direct leidinggevenden, roverscouts, regionale en landelijke medewerkers
Training 13 - Deep Democracy
Besluiten nemen over grenzen.... Waar gescout wordt, worden besluiten genomen … En heel vaak gebruiken we daarbij de beroemde ‘de meeste stemmen gelden’ als uitgangspunt. Democratie noemen we dat … Maar wat nu al er wel de meeste stemmen zijn, maar dat er gedoe ontstaat? Ontevredenheid, een gevoel van niet gehoord zijn, je in de hoek weggezet voelen als minderheid? Tijdens deze training ga je aan de slag met Deep Democracy, een methode die is ontwikkeld in Zuid-Afrika om de verschillen tussen blank en zwart te overbruggen. Om te komen tot meer gedragen en verrijkte besluiten. Een dag om hiermee kennis te maken en te ervaren wat het je kan brengen.
Voor bestuurders en mensen die groepen begeleiden
Dagdeel Trainingen spel
De volgende trainingen van spel worden per dagdeel gegeven. Staat er een “A” achter het nummer van de training, dan wordt deze training in de ochtend gegeven. Staat er een “B” achter het nummer, dan vindt de training in de middag plaats. Door deze keuzes leveren we maatwerk. Jij kunt kiezen wat het beste past bij jouw interesses en (scouting)leven. Omdat het de bedoeling is dat je een dagvullend trainingsprogramma hebt MOET je altijd een A en B training kiezen.
Zondagochtend
Training 14A - Breng de jungle naar de welpen
In deze training ga je aan de slag met het junglethema en met insignes. Hoe werkt dat nou met al die dieren? En hoe kun je het junglethema gemakkelijk toepassen in je programma? Daarnaast kijken we ook naar hoe je de welpen-insignes kunt gebruiken.
Doelgroep: welpenleiding
Training 15A - Hoe betrek je scouts bij programma maken en thema bedenken
Scouts hebben de leeftijd bereikt waarin ze meer willen en kunnen dan alleen toekijken vanaf de zijlijn. En jij kunt ze die ruimte ook geven. Zorg jij voor die ene boost aan het scoutsspel?
Doelgroep: scoutsleiding
Zondagmiddag
Training 14B - Op kamp met de themafiguren!
Met Rebbel en Bas naar de boerderij of met Sterre en Steven naar de Olympische Winterspelen. Hoe pak je 't aan? Een bruisende training vol goede ideeën en tips. Ga jij straks naar huis met een gaaf kampprogramma?
Doelgroep: beverleiding
Training 15B - Optimaal werken met nesten bij de welpen
Nesten zijn de subgroepen van de welpen. Een horde welpen kun je verdelen in verschillende nesten. Hoe ga je met nesten om? Is dat alleen een handig hulpmiddel voor het corvee, of kun je er nog meer mee? Wat zijn de taken van een gids en een helper? En kun je nesten ook gebruiken om oudste welpen gemotiveerd te houden in het laatste jaar voordat ze naar de scouts overvliegen? In deze training gaan we hier dieper op in en bieden we ruimte om ervaringen uit te wisselen.
Doelgroep: welpenleiding
Training 16B - Explorers en roverscouts gaan internationaal
We gaan in deze training door het jaar heen, op naar dat toffe internationale kamp en wat er allemaal bij komt kijken. En uiteraard wat er allemaal nog meer mogelijk is internationaal voor explorers en roverscouts!
Doelgroep: explorerbegeleiding, roverscouts