Op dit moment is het organisatieteam bezig met de invulling van het trainingsaanbod. Wil je weten welke trainingen er in 2016 werden aangeboden? Lees dan verder.

 

 

Zaterdag   

Zaterdagtraining 1. Coachen en begeleiden voor Praktijkcoaches en Praktijkbegeleiders Module A

Deze training is al helemaal vol!

LET OP! Deze training is alleen te volgen i.c.m. de Training coachen en begeleiden voor Praktijkcoaches en Praktijkbegeleiders module B

Doelgroep: Praktijkcoaches en Praktijkbegeleiders

“Stel dat jij deze training over coaching volgt en dit een groot succes vindt, wat moet er dan tijdens de training gebeuren volgens jou?” Weet jij een antwoord op deze vraag dan ben je van harte welkom . Stel jij liever dit soort vragen? Dan ben je dubbel welkom! Want in deze training leer je wat coaching is -maar dan echt! Door een stukje theorie, maar vooral door veel te oefenen. Onder andere door het stellen van krachtige vragen, actief luisteren en het gebruiken van coachmethodieken. Je gaat in deze training meteen coachgesprekken voeren met je medecursisten. Niet praten over, maar doen! Samen met andere praktijkcoaches en Praktijkbegeleiders duik je in het onderwerp en heb je tegelijkertijd volop kans om ervaringen uit te wisselen. Zo kom je verder met je eigen coachvragen en jouw rol als praktijkcoach of Praktijkbegeleider.

Zaterdagtraining 2. Je hersenen binnenste buiten

Deze training is al helemaal vol!

Hoe leert je brein en hoe kun jij daar je voordeel mee doen? Dat staat centraal in deze training.

Doelgroep: Roverscouts coach/adviseur, groepsbegeleider, praktijkbegeleider, praktijkcoach, bestuurslid.

In deze training leer je meer over brein leren. Bijvoorbeeld hoe je inzichten uit de hersenwetenschap kunt toepassen in je eigen training/workshop, tijdens het coachen of gedurende andere (leer)activiteiten. Je wilt niet dat wat jij aan wilt leren het ene oor in en het andere oor uit gaat, maar dat het ergens daar tussen blijft plakken. Hoe werkt het brein en hoe kun je leren zo vormgeven dat het brein ook gebruikt wordt? Breinvriendelijk en spelenderwijs ga je deze dag aan de slag met je eigen leeractiviteit.

Zaterdagtraining 3. Pionieren voor beginners

Doelgroep: Welpenleiding, Scoutsleiding, explorerbegeleiding.
Niveau: Beginners

Tijdens deze training komen de basics aan bod. Wil je leren hoe de verschillende sjorringen gemaakt moeten worden, is je techniek wat verroest of wil je je kennis en kunde bijschaven?  Dan is dit de training voor jou! Basis schorsingen, kruis diagonaal, driepoot schorring en de basis knopen mastworp, timmersteek, paalsteek enz. zijn onderdeel van deze training.
We gaan aan de slag met het geleerde door het pionieren van een aantal leuke objecten (o.a. katapulten) die je ook kunt gebruiken tijdens je eigen opkomst. Een leerzame en gezellige Hands-On training.

Zaterdagtraining 4.Halen we Stuiter uit de kast..... of toch de Minions?/ De vier elementen: water, lucht, vuur en aarde voor bevers

Doelgroep: Beverleiding.

De ochtend staat in het teken van 'het Bevers-Weekend.' Halen we stuiter uit de kast……. of worden het de Minions??

We gaan logeren, waar moeten we aan denk, hoe vol duwen we de dag of laten we ze de hele dag zelf spelen. Hoe kiezen we een leuk thema, gaan we naar hotsjietonia of halen we de Minions uit de kast. En natuurlijk zullen we dan een beetje toneel moeten spelen, hoe doe je dat. Nou wees maar niet bang dat gaat lukken.

's Middags gaan we aan de slag met de vier elementen: ' Land, Lucht, Water en Bevers'. Wat kun je met waterbevers en hoe pas je het thema aan voor je luchtbevers Is het nou echt zo lastig om de Hotsjietonia figuren te laten zwemmen of vliegen, samen aan de slag om het thema goed te gebruiken. En niet te vergeten de uitdagende scouting technieken want als je een beetje anders naar de landkaart kijkt valt er nog een boel te ontdekken Met een beetje fantasie kunnen we elk spel ombouwen naar het thema dat we willen.

Voor deze training maakt het niet uit of je pas Beverleiding bent of al jaren deze speltak draait.

Zaterdagtraining 5. Jungle verkenningstocht

Doelgroep: Welpenleiding.
Niveau: Beginner

Ga mee op verkenningstocht door de welpenjungle! In deze interactieve workshop gaan we aan de slag met het spelaanbod voor de welpen. Op onze “dagtocht” komen we niet alleen langs de verschillende activiteitengebieden en junglefiguren, maar wordt er ook aandacht besteed aan de minder zichtbare onderdelen van de spelvisie. Je hebt termen als “doorlopende leerlijn” en “progressiematrix” vast wel eens voorbij horen komen, maar wat kun jij er nu eigenlijk mee met jouw welpen? Samen gaan we het actief ervaren en nieuwe inspiratie opdoen. Deel je vragen en ervaringen en ga naar huis met een rugzak vol nieuwe ideeën, plezier en uitdagingen. Voor je welpen, voor je leidingteam en voor jezelf! Op zoek naar nog meer inspiratie en uitdaging?

Na deze workshop heb je voldoende uitrusting om op zondag mee te gaan op Jungle Expeditie XL!

Zaterdagtraining 6. Heb jij het water in de Jungle al ontdekt?

Deze training gaar helaas niet door.

Doelgroep: Welpenleiding, Praktijkbegeleider.

Tijdens deze training dwaal je door de jungle, vaar je over de Waingoenga-rivier en sprin je in de Talaab poel. Ontdek nog veel meer water in de spannende jungle. Leer hoe je wateractiviteiten met het junglethema kunt verweven en hoe je deze tijdens je opkomsten en je kamp in kunt zetten. Ook is er aandacht voor het combineren van insignewerk met wateractiviteiten.

Zaterdagtraining 7. Scouts in de praktijk

Doelgroep: Scoutsleiding

 Het Scoutsspel biedt eindeloos veel mogelijkheden; Ploegen, insignes, awards, troepraad etc. Maar hoe geef je hier in de praktijk vorm aan?
Omdat het soms erg lastig kan zijn om een leuk, goed en gevarieerd programma te maken gaan we samen met jou aan de slag. Op een praktische wijze leer je welke verschillende vormen en mogelijkheden het Scoutsspel biedt. Haal ook het maximale uit je Scoutsspel.

Zaterdagtraining 8. Explorers en begeleiden..... Wat geef jij uit handen?

Doelgroep: Explorer begeleiding.

 In de ochtend staan we stil bij wat begeleiden van explorers nu precies inhoudt en hoe je dat met zelfbestuur vorm kunt geven. In de middag wordt dieper ingegaan op hoe je explorers zelf het grootste deel van een expeditie kunt laten voor bereiden.

Zaterdagtraining 9. Veldsmeden

Deze training is al helemaal vol!

Doelgroep: Scoutsleiding, Explorerbegeleiding, Roverscouts coach/ adviseur
Niveau: Beginner

 Altijd al eens willen smeden? Kom dan naar de training 'Veldsmeden' van de Most Primitive Scouting Experience (MPSE) en leer de kneepjes van het smeden op een veldsmidse (mobiele smeedtafel). Na een korte introductie is het hands-on en oefenen maar! Je begint met het smeden van een pijlpunt om vervolgens een echt vikingmes te maken.

 Binnen deze training is plaats voor maximaal 15 deelnemers

Zaterdagtraining 10. Vuurtechnieken

 Deze training is al helemaal vol!

Doelgroep: Iedereen.

Wil jij ook alles van vuurtechnieken weten? Kom dan naar de Most Primitive Scouting Experience (MPSE) training 'Vuurtechnieken'. Hier leer je de verschillende facetten van veilig vuur maken voor jezelf en je omgeving? Hoe maak ik snel vuur met slechts 1 lucifer? Hoe maak ik vuur met een vuurboog of met een vuursteen/-slag? Welke soorten vuur zijn er? Hoe maak ik een featherstick? Hoe maak ik veilig een fakkel? Na deze trainig weet je dit allemaal...

I.v.m. de veiligheid wordt de deelnemer verzocht geen brandbare kleding zoals Fleece en nylon te dragen.

Binnen deze training is plaats voor maximaal 15 deelnemers

Zaterdagtraining 11.Houd je feedback!

 Doelgroep: Iedereen

Feedback is de olie in elke motor! Wanneer scouts elkaar feedback kunnen geven weet je wat je aan elkaar hebt en kun je echt bouwen aan je team, groep, regio of welk scoutsverband dan ook. Voor goede feedback hoef je elkaar ook niet al eeuwen te kennen! Eigenlijk kun je al direct na kennismaking starten met elkaar beter te maken! In deze interactieve workshop kun je het volgende leren: - feedbackregels - zuiver communiceren - boodschap en persoon scheiden – omdenken.

Zaterdagtraining 12. Spelinstructie

Deze training wordt gegeven door Marian Berg van De Nederlandse Sport Alliantie. Uiteraard is de inhoud van de training afgestemd op het Scouting spel.

LET OP! Deze training heeft dezelfde inhoud als de spelinstructie training op zondag

In de training sport- en spelleiding gaan we heel veel spelen en ondertussen krijg je handvatten mee voor het begeleiden van sport- en spelactiviteiten in je eigen groep of regio.
Het eerste deel van de dag wordt je meegenomen in een reeks kleine activiteiten en spelen die samen toch in een grote activiteit bij elkaar komen.

In het tweede deel ga je zelf aan de slag met het uitleggen en begeleiden van een kleine sportieve activiteit, waarbij je leert reflecteren op je eigen handelen. Ook leer je op een positieve manier feed-back geven aan en ontvangen van anderen.

Neem vooral je mobieltje mee want dan kun je foto s maken en, wanneer je dat zelf wilt, kun je jouw activiteit op je eigen mobieltje mee naar huis nemen  om nog eens in de herhaling te zien wat je hebt gedaan en wat er is gebeurd.

Om deze training te volgen is het handig als je soepele kleding draagt en sportschoenen.  Daarnaast is het handig om een werkende smartphone mee te nemen.

Zaterdagtraining 13. Creatief met Lucht

LET OP! Deze training heeft dezelfde inhoud als de Luchtscouts training op zondag.

Creatief actief met lucht, Land, water en lucht. Wat doen we met lucht? We ademen het in, als die niet vervuild is. Op weg naar scouting ploeteren we tegen de wind in. We vliegen door de lucht naar vakantiebestemming en we laten windmolens draaien voor onze energie. Zonder lucht branden kampvuren en werken motoren niet. We hebben dus wat met lucht. Wat doen we met scouting met lucht? Er zijn een heleboel proefjes en spelletjes te bedenken rond het thema lucht. De training maakt gebruik van de ervaringen van de luchtscouts. Aan de hand van proefjes, experimenten en knutselwerk leren we wat lucht voor ons betekend. Leuke toepassingen gaan we maken en natuurlijk ontbreken een modelvliegtuigje, vlieger en waterraket niet in de training. Dit alles natuurlijk op een leuk niveau zodat je genoeg ideeën hebt om een aantal bijeenkomsten met je Welpen Scouts of Explorers te doen.

Zaterdagtraining 14. Trapperskamp Ter land, ter zee en in de lucht

Hoe leuk is het om je zelf zo snel mogelijk te verplaatsen over touwen, balken, tonnen, banden, zakken, stangen, water enzovoort, om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten? En op die manier je vrienden of vriendinnen; je medescouts letterlijk te snel af te zijn… Het kan allemaal met een leuke, veilige, uitdagende trappersbaan… Hoe vaak komen we de ouderwetse trappersbaan nog tegen? Te weinig… Waarom? Vaak kost het veel tijd een goede baan te bouwen of ontbreekt het aan het juiste materiaal. Of is dit niet juist? Datzelfde geldt voor het gebruik maken van water.. Slootjes, beekjes, rivieren.. Er zijn vele creatieve manieren te bedenken hier iets mee te doen, welke leuk EN veilig zijn voor iedereen. Als je goed nadenkt over ontwerp, materiaalgebruik en planning voordat je allerlei touw in bomen gaat knopen of tonnen in het water gaat gooien, kan alles uit de eerste zin wel eens heel erg meevallen!! In deze workshop gaan we terug naar de basis, met als eindresultaat een baan over water, door de lucht en op het land, waar iedereen de strijd tegen de klok mee aan wil gaan. We starten met uitgebreide uitleg over materiaal. Wat kun je gebruiken, wat niet. Hoe gaan we om met veiligheid? Planning.. Ga je zo aan de slag, of begin je met een ontwerp? Heb je één uur om op te bouwen of drie uur? Welke knopen gebruik je? Welke juist niet? We gaan in op al dit soort vragen en meer… Wij zorgen voor alle (on)mogelijke materialen, goede uitleg, deskundige begeleiding; jij (her)ontdekt de technieken, de lol van het bouwen EN een fantastisch eindresultaat.

Zaterdagtraining 15. Awardbegeleiderstraining

Doelgroep: Scoutsleiding, Explorerbegeleiding, Roverscouts adviseur/coach, Roverscouts, Groepsbegeleiders,Bestuursleden op land, regio en groeps niveau Plusscouts, Trainers op land, en regio niveau, Praktijkbegeleiders en Praktijkcoches en andere belangstellende vanaf 18 jaar!

Waarom binnen je comfortzone blijven Als daarbuiten veel meer te beleven valt (Loesje)

Ken jij ze ook, Scouts in de leeftijd van 14-21 jaar die zichzelf individueel willen overtreffen, grenzen willen verleggen, uitdagingen aan willen gaan maar dit niet meer echt vinden binnen het reguliere award en insignewerk dat we binnen Scouting aanbieden?

Nou juist voor deze Scouts is er The International Award for Young People (in Engeland bekend als The Duke of Edinburgh’s Award www.dofe.org) Een Award speciaal voor die Scout, Explorer en Roverscout die zichzelf wil overtreffen en uit zijn of haar comfortzone wil en durft te komen. Dit omdat er, nog zoveel meer te zien en te beleven valt! The International Award For Young People is een individueel programma voor jongeren van 14-24 jaar waarmee zij het beste uit zichzelf kunnen halen! Deze Award is een externe Award, waar je niet alleen bij Scouting aan mee kunt doen, maar ook via een aantal middelbare scholen (zie www.award.nl). Scouting Nederland heeft de licentie om het programma van de IAFYP zelfstandig te mogen uitvoeren. Wereldwijd zijn al meer dan 8 miljoen jongeren die aan dit Awardprogramma hebben meegedaan. De Awarddeelnemer gaat op de onderdelen Sport, Vrijwilligerswerk en individueel talent uitdagingen aan en verlegt grenzen zowel binnen als buiten Scouting. Daarnaast doet de deelnemer mee aan -een met andere Awarddeelnemers- zelfstandig georganiseerde avontuurlijke expeditie of exploratie. Meer informatie kan je hier vinden.

Zaterdagtraining 16. Opkomen voor jezelf

Doelgroep:Iedereen

 Opkomen voor jezelf Daar sta je dan, vol leuke ideeën maar niemand die ze hoort.... Sta je nu al weer op die vervelende klusjes ingedeeld terwijl je toch echt had gezegd dat je dat niet wilde? Laat van je horen! Doe mee met deze workshop en zet een stap in het beter opkomen voor jezelf!

Binnen deze training is plaats voor maximaal 16 deelnemers.
De training gaat door bij tenminste 8 deelnemers

Zaterdagtraining 17. Wat je zegt ben jezelf!

Doelgroep:Iedereen

Wat je zegt ben je zelf !! In elk contact laat je iets van jezelf zien. Hoe beter je weet wat je nodig hebt, hoe duidelijker je naar de ander kunt zijn. Deze training geeft je bewustwording van je eigen behoeftes; wat is voor jou belangrijk. Daarnaast gaan we praktisch aan de slag met het oefenen van effectief gedrag en communiceren. Tevens kun je door ook eens door de 'bril' van de ander te kijken anderen makkelijker accepteren/respecteren. Wil je meer over jezelf te weten komen of geloof je dit bovenstaande niet? Geef je dan op voor deze training en ontdek en ervaar het zelf....

Zaterdagtraining 18. Teamsamenwerking

Deze training is al helemaal vol!

Doelgroep: Iedereen

Erger jij je aan dat hele gestructureerde gedrag van je mede-teamlid of vindt jij juist freestylen irritant? Komen jullie mooie plannen altijd uit? Leuk hoor al die verschillende mensen en meningen in een team maar zijn jullie ook een succesvol team? Tijdens deze training gaan we in op de verschillen binnen teams, wat zijn de verwachtingen, welke patronen zijn mogelijk en hoe maak je er gezamenlijk een succesvol team van! Tijdens deze training gaan we ACTIEF aan de slag met teamsamenwerking. Deze training is bedoeld voor iedereen (en wie doet dit niet binnen Scouting?) die deel uitmaakt van een team.

 

Zondag

Zondagtraining 1. Coachen en begeleiden voor Praktijkcoaches en Praktijkbegeleiders Module B

Deze training is al helemaal vol!

LET OP!

Deze training is alleen te volgen i.c.m. de Training Coachen en begeleiden voor Praktijkcoaches en Praktijkbegeleiders module B

Doelgroep: Praktijkcoaches en Praktijkbegeleiders

“Stel dat jij deze training over coaching volgt en dit een groot succes vindt, wat moet er dan tijdens de training gebeuren volgens jou?” Weet jij een antwoord op deze vraag dan ben je van harte welkom . Stel jij liever dit soort vragen? Dan ben je dubbel welkom! Want in deze training leer je wat coaching is -maar dan echt! Door een stukje theorie, maar vooral door veel te oefenen. Onder andere door het stellen van krachtige vragen, actief luisteren en het gebruiken van coachmethodieken. Je gaat in deze training meteen coachgesprekken voeren met je medecursisten. Niet praten over, maar doen! Samen met andere praktijkcoaches en Praktijkbegeleiders duik je in het onderwerp en heb je tegelijkertijd volop kans om ervaringen uit te wisselen. Zo kom je verder met je eigen coachvragen en jouw rol als praktijkcoach of Praktijkbegeleider.

Zondagtraining 2. Verandermanagment

Deze training is al helemaal vol!

Doelgroep: Roverscouts coach/adviseur, groepsbegeleider, praktijkbegeleider, praktijkcoach, bestuurslid.

Tijdens deze training nemen we je mee naar de ‘onderstroom’ van de verandering. Je gaat ontdekken wat de kracht van alle emoties rond verandering is. Je ervaart hoe het brein van nature reageert op verandering. Je ontdekt in je eigen verandervraagstuk wat de toegevoegde waarde is van de emotie. Je ontdekt welke energie je ten goede kunt gebruiken en wat het effect is als je die emoties serieus neemt. Je ontdekt wat je te doen staat als je aan een verandering leiding geeft.
Voor nieuwsgierige mensen die willen ontdekken wat de patronen ‘van binnen’ zijn en willen onderzoeken hoe ze de eigen patronen 'van buiten' stuurt.

Zondagtraining 3. Geen toren te hoog

Deze training is al helemaal vol!

Doelgroep: Scoutsleiding, explorer begeleiding, roverscouts coach/ adviseur.
Niveau:Gevorderd.

Pionieren tijdens een opkomst of weekendkampen hoort bij Scouting. Iedereen kent wel de keukententen, touwbanen of andere objecten die worden gebouwd. De hoogte in bouwen, is vaak een hoogte te ver. Maar wel leuk om te doen met scouts, explorers, roverscouts of staf. Tijdens deze training gaan we samen de hoogte in bouwen. We starten kort met het bespreken van de basistechnieken van pionieren (basiskennis van pionieren is daarom een eis) waarna we deze gaan uitvoeren. Ook regels m.b.t. veiligheid worden besproken en kenbaar gemaakt. Wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan, gaan we samen aan de slag met het bouwen van een toren. De toren zal liggend worden gebouwd en middels een hijsconstructie overeind worden gezet. Het doel is om samen met jou een toren te bouwen die jij als programma onderdeel in je eigen programma op kunt nemen! Aan het einde van de training ga je naar huis met een nieuw inzicht; hoe je eenvoudig en veilig een toren kunt bouwen. Tijdens de training is er voldoende ruimte om te experimenteren en vragen te stellen, zodat jij weet hoe je het bouwen van een toren aan moet pakken.

Zondagtraining 4. Help ik heb een beverkolonie/ Getver!....Alweer tikkertje

Doelgroep: Beverleiding

Help ik heb een beverkolonie!! In de ochtend gaan we in twee groepen aan de slag Een groep speciaal voor beginnende leiding, om je op weg te helpen en om samen vast een basis te maken voor je programma’s Hoe ga je van start met het thema, hoe werf je leden, programmeren hoe doe je dat. Welk themafiguur past bij je en wat nou als er ‘n themafiguur langs moet komen die we niet hebben. Maar ook nadenken over bever- en ouderparticipatie De andere groep is speciaal voor leiding die al wat langer mee draait. Hoe krijg je nieuwe leden, hoe hou je het spannend voor de kids en voor jezelf, komen al de activiteiten gebieden aanbod enz. Maar ook nadenken over bever- en ouderparticipatie.

In de middag gaan we, opnieuw in twee groepen, aan de slag met Hé getver alweer tikkertje; Programmeren in Hotsjietonia, maar dan wel op top niveau; programmeren met de activiteitengebieden en spelvisie; hoe gebruik je het thema en de spelfiguren. Aan de slag om een leuk boeiend afwisselend en uitdagend programma te maken waarbij je door het jaar heen alle activiteitengebieden gebruikt en de spelvisie voldoende aanbod komt.

Zondagtraining 5. Jungle Expeditie XL

Doelgroep: welpenleiding.
Niveau: Gevorderd

Ben jij al een tijdje welpenleiding? Ken jij de Jungle als je broekzak? Maar zijn er nog dingen die je lastig vindt om toe te passen tijdens je opkomst? Ga dan mee op onze “jungle expeditie XL”. Tijdens deze interactieve workshop gaan we juist een stapje verder. Aan bod komen onderwerpen als: - De drie insigneniveaus, hoe pas ik dat toe binnen mijn horde? - Hoe kan ik meer halen uit het werken in nesten? - Hoe bied ik al mijn welpen de juiste uitdaging? Het is een workshop met zowel theorie als praktijk, waarbij jij als deelnemer de leiding hebt over waar jij meer over wilt weten of wat jij onder de knie wilt krijgen. Natuurlijk is er ruimte om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen.

Enthousiast? Schrijf je in! En wordt een nog enthousiastere welpenleiding die zich jungle expert kan noemen.

Tip: Volg deze training i.c.m. de training Jungleverkenningstocht op zaterdag.

Zondagtraining 6. S.C.O.U.T.S Ins & Outs

Deze training is al helemaal vol!

Doelgroep: Iedereen
Niveau: Gevorderd

Wat maakt scouting nu eigenlijk Scouting? Natuurlijk bieden we onze jeugdleden leuke, uitdagende activiteiten, maar sta je er wel eens bij stil bij waarom we doen wat we doen? Tijdens deze interactieve training gaan we dieper in op de basis van de spelvisie. Waar komt het "Scouting gedachtegoed" vandaan en wat betekent het vandaag de dag voor de scouts in jouw omgeving? Ervaar hoe je met de spelvisie SCOUTS en de internationale scoutingmethode nog meer uit je programma kunt halen. Op zoek naar diepgang over de gehele breedte van Scouting? Stap binnen bij deze inspirerende workshop en ga naar buiten met nieuwe handvatten om de kwaliteit binnen jouw scoutingomgeving te verhogen.

TIP: Deze training is bijzonder interessant voor praktijkbegeleiders en regiomedewerkers.

Zondagtraining 7. Free Being me!

Doelgroep: Iedereen

Kinderen en jongeren van over de hele wereld noemen hun uiterlijk als één van hun grootste zorgen. Om bij Scouting aandacht aan de thema’s zelfvertrouwen en lichaamsbeeld te schenken, is het programma Free Being Me opgestart. Dit is een activiteitenpakket dat leiding de kans biedt om een positieve bijdrage te leveren aan het vergroten van zelfvertrouwen van meiden én jongens. Bij deze training krijg je informatie over het omgaan met deze thema’s en krijg je tips en handvaten voor het uitvoeren van het programma binnen jouw eigen groep.

Zondagtraining 8. Hakken, Zagen en Snijden

 

Doelgroep: Scoutsleiding, Explorer begeleiding, Roverscouts coach/adviseur.
Niveu: Beginner

Tijdens de workshop hakken, zagen en snijden leer je alle facetten van het veilig en correct werken met bijlen, zagen en messen. Ook gaan we in op het onderhoud van de diverse gereedschappen. Uiteindelijk ga je naar huis met een eigenhandig gesneden lepel.

Deelnemers aan deze training wordt verzocht een eigen bijl en/of zaag mee te nemen voor instructiedoeleinden.

Binnen deze training is plaats voor maximaal 15 deelnemers.

Zondagtraining 9. Geen instructie maar onderzoekend leren

Deze training is al helemaal vol!

Doelgroep: Welpenleiding, Scoutsleiding, Explorer begeleiding.

Kleine vragen, grote vragen. Met welke schoenen hou ik droge voeten als ik door de plassen loop? Het is koud, wat nu? Hoe werkt mijn brander? Welk vlot drijft het best? Welke zaklamp geeft het beste licht? Geen antwoorden maar zelf op onderzoek! Ervaar zelf hoe onderzoeken lerend werkt. Aan de hand van vragen en situaties uit jullie eigen praktijk gaan we aan de slag. Geen instructie maar zelf doen.

Zondagtraining 10. Spelinstructie

Deze training wordt gegeven door Marian Berg van De Nederlandse Sport Alliantie. Uiteraard is de inhoud van de training afgestemd op het Scouting spel.

LET OP! Deze training heeft dezelfde inhoud als de spelinstructie training op zondag

In de training sport- en spelleiding gaan we heel veel spelen en ondertussen krijg je handvatten mee voor het begeleiden van sport- en spelactiviteiten in je eigen groep of regio.
Het eerste deel van de dag wordt je meegenomen in een reeks kleine activiteiten en spelen die samen toch in een grote activiteit bij elkaar komen.

In het tweede deel ga je zelf aan de slag met het uitleggen en begeleiden van een kleine sportieve activiteit, waarbij je leert reflecteren op je eigen handelen. Ook leer je op een positieve manier feed-back geven aan en ontvangen van anderen.

Neem vooral je mobieltje mee want dan kun je foto s maken en, wanneer je dat zelf wilt, kun je jouw activiteit op je eigen mobieltje mee naar huis nemen  om nog eens in de herhaling te zien wat je hebt gedaan en wat er is gebeurd.

Om deze training te volgen is het handig als je soepele kleding draagt en sportschoenen.  Daarnaast is het handig om een werkende smartphone mee te nemen.

Zondagtraining 11. Creatief met Lucht

Helaas is deze training niet beschikbaar.

LET OP! Deze training heeft dezelfde inhoud als de Luchtscouts training op zaterdag.

Creatief actief met lucht, Land, water en lucht. Wat doen we met lucht? We ademen het in, als die niet vervuild is. Op weg naar scouting ploeteren we tegen de wind in. We vliegen door de lucht naar vakantiebestemming en we laten windmolens draaien voor onze energie. Zonder lucht branden kampvuren en werken motoren niet. We hebben dus wat met lucht. Wat doen we met scouting met lucht? Er zijn een heleboel proefjes en spelletjes te bedenken rond het thema lucht. De training maakt gebruik van de ervaringen van de luchtscouts. Aan de hand van proefjes, experimenten en knutselwerk leren we wat lucht voor ons betekend. Leuke toepassingen gaan we maken en natuurlijk ontbreken een modelvliegtuigje, vlieger en waterraket niet in de training. Dit alles natuurlijk op een leuk niveau zodat je genoeg ideeën hebt om een aantal bijeenkomsten met je Welpen Scouts of Explorers te doen.

Zondagtraining 12. Trapperskamp Bos vol hindernissen

Al eens gefietst? Vast wel! Al eens op een meter of vier hoogte gefietst over een dunne staalkabel? Vast niet.. In deze workshop combineren we het goed leren werken met staalkabels, spanners en andere hulpmiddelen met een spannend en uitdagend eindresultaat! Een staalkabel spannen doe je niet zo maar. Je moet met veel dingen rekening houden. Dikte en bescherming van de bomen, materialen, veiligheid, hoogte etc. In een paar uur tijd gaan we in op de theorie en gebruik van het materiaal, waarna je snel aan de slag gaat. Onder deskundige begeleiding ga je met de andere cursisten de kabels op de juiste wijze spannen, veiligheidslijnen aanbrengen EN een fiets op de kabel monteren. Aan het einde van de workshop krijgt iedereen de gelegenheid om een stuk te fietsen over deze staalkabel. Kortom, deze workshop is de perfecte combinatie van leren omgaan met niet alledaagse materialen en een uitdagende activiteit!

Zondagtraining 13. Praktijkbegeleiderstraining

Doelgroep: Praktijkbegeleiders,

Niveau: Je bent al een tijdje als praktijkbegeleider werkzaam.

Je bent al een tijdje bezig als praktijkbegeleider, maar je vraagt je af: Hoe kan ik stafleden meer motiveren? Hoe beoordeel ik iets zonder dat ik er zelf bij aanwezig was? Wat heb ik nu aan KOLB? Hoe organiseer ik een assessment? Hoe blijf ik objectief? Kortom allerlei zaken waar je als PB mee te maken krijgt. Een training om je verder te ontwikkelen als PB.

Een eigen case inbrengen behoort tot de mogelijkheden.

Zondagtraining 14. Kennisnetwerk, hoe kunnen zij jou helpen?

Helaas is deze training niet beschikbaar

Doelgroep: Plusscouts, Besturen, Scouts met een beheerdersfunctie.

Ken jij Kennisnetwerk al? Zij kunnen jou helpen met alle kennis die zij in huis hebben. Het gaat hier om de randvoorwaarden waarop jouw groep draait en kan blijven draaien. Binnen deze training komen de verschillende specialisme van Kennisnetwerk aan de orde. Ze geven je tools hoe je een Pakket van Eisen (PVE) kan ontwikkelen. Daarnaast komt er een stukje bouwproces en de juridische kant van bestemmingsplan, erfpacht en recht van opstal aan de orde.
Verder ga je aan de slag met mogelijkheden om je groep binnen je plaats of regio te presenteren. Ook het financiele plaatje van de vereniging blijft niet onbesproken. Hierin zal het gaan over een bouw- en meerjarenbegroting alsmede fondsenwerving.

Zondagtraining 15. Durf te dromen....

Deze training wordt verzorgd i.s.m. de Nederlandse stichting voor het gehandicapte kind (NSGK).

Doelgroep: Iedereen

Een workshop voor leiding van scouts met een beperking, en voor iedereen die een stap verder wil gaan en ook wil Durven te dromen. De inhoud erover gaat hoe jongeren met een beperking zich niet moeten laten weerhouden door de barrières die men bij voorbaat verwacht of hun omgeving verwacht.

Zondagtraining 16. Jeugdparticipatie

We spreken van participatie wanneer jeugdleden betrokken worden bij beslissingen die hen aangaan. Bijvoorbeeld de invulling van activiteiten, de keuze van een kamplocatie of de inrichting van het gebouw.

Als jongerenorganisatie vinden we dit belangrijk, omdat het onze jeugdleden leert om invloed uit te oefenen op dingen die ze belangrijk vinden.

Aan de hand van de participatieladder van Hart ervaren we de verschillende vormen van participeren en hoe je dit kunt inzetten in je speltak. Ook behandelen we activiteiten en inspraak binnen de groep, de regio en het land.

 

 

Inschrijven

Schrijf je nu in!


Inschrijven